«Корисна і шкідлива їжа»

Обладнання: картки з назвами вітамінів, мінералів, найпоширенішими шкідливими харчовими домішками; виставка літератури «Традиційні страви української кухні», корзини із фруктами та овочами
«Корисна і шкідлива їжа»

Скачати 179.84 Kb.

Дата конвертації 15.04.2016 Розмір 179.84 Kb. Тема: «Корисна і шкідлива їжа»

Мета: розширити та поглибити знання учнів про корисну та шкідливу їжу та її вплив на збереження і зміцнення здоров’я дітей і дорослих, дати уявлення про харчові добавки, ознайомити учнів з наслідками впливу хімічних сполук на організм людини; формувати навички правильного вибору продуктів харчування; виховувати культуру споживання їжі, інтерес до традиційного харчування українців та бережливе ставлення до власного здоров’я ще з раннього дитинства.

Обладнання: картки з назвами вітамінів, мінералів, найпоширенішими шкідливими харчовими домішками; виставка літератури «Традиційні страви української кухні», корзини із фруктами та овочами.
Хід роботи

І. Вступ.

Добрий день і доброго здоров’я! Шановні діти і гості заходу! Ми зібрались, щоб поспілкуватись про найулюбленіше, найсмачніше, найсолодше. Про те, без чого не може жити жодна людина. Про їжу.

Адже вона займає вагоме місце у житті кожного з нас, є джерелом енергії для життєдіяльності. Для того, щоб гарно вчитися у школі, займатися спортом, відпочивати з друзями, гратися вам потрібна енергія, яку ви черпаєте з продуктів харчування.

На перший погляд процес споживання їжі є для нас звичною, буденною справою. Та це тільки на перший погляд.

Наша їжа – це будівельний матеріал для людського організму. І вона неоднакова за своїм складом і значенням, але за будь-яких обставин повинна бути корисною і якісною для людини.

Сьогоднішня зустріч розширить ваші знання про корисну їжу та її позитивний вплив на збереження і зміцнення здоров’я дорослих і дітей. Ми поговоримо про харчові добавки, про те, як ці хімічні сполуки шкідливо впливають на організм людини, вчитимемось правильно вибирати продукти харчування.

Тож рушаймо у відому і водночас незвідану країну смачної і корисної їжі.

  • Відомий давньогрецький філософ Сократ сказав: «Ми живемо не для того, щоб їсти, але ми їмо для того, щоб жити».

Отже, ми – те, що ми їмо. З їжею ми одержуємо поживні речовини, що сприяють росту і розвитку нашого організму. Їжа забезпечує організм людини такими основними складовими: білками, жирами, вуглеводами, вітамінами, неорганічними речовинами, клітковиною та водою.

У повсякденному харчуванні обов’язково мають бути присутні всі ці компоненти.

  • Для дітей перш за все необхідне споживання повноцінного білка. Адже це основний будівельний матеріал для організму. В разі його нестачі виникає гальмування росту. Необхідно пам’ятати, що саме в продуктах тваринного походження білки є повноцінними. Дуже корисним для організму дітей та підлітків є біле м’ясо птахів (грудинка), як джерело легкозасвоюваного повноцінного білка, що практично не містить жиру. Телятина та нежирна свинина відіграє важливу роль у кровотворенні(зокрема його вживання рекомендують при недокрів’ї, як джерело заліза). Джерелом білка є також яйця, риба, молоко, сир, картопля, свіжа капуста, гречана, рисова, вівсяна крупа.
  • Жири – теж частинка тіла людини. Після травлення їх організм відкладає «про запас» — під шкірою та навколо життєво важливих органів, таких як серце, печінка і нирки. Вони захищають нас від холоду і запобігають пошкодженню внутрішніх органів і кісток. Тому деяка кількість підшкірного жиру дуже необхідна для підтримання здоров’я. Найбільш необхідні для організму жири знаходяться в молоці, вершковому маслі, сметані, кефірі, йогуртах, яєчному жовтку, жирній рибі (це може бути оселедець, скумбрія, сардини), нерафінованій олії. Ці жири знижують рівень холестерину в крові, зменшують ризик виникнення серцево-судинних захворювань.
  • Корисність вуглеводів для організму в тому, що вони сприяють нормалізації процесів травлення, дають відчуття ситості на тривалий час, а деякі швидко втамовують голод ( фрукти, мед, цукор). Вуглеводи дуже калорійні. Їх надлишок в раціоні може привести до ожиріння (особливо в дитячому віці).
  • Здоровий раціон не обходиться без клітковини, оскільки вона допомагає виводити відходи з організму. Вона також надає нашій їжі «об’єму», підсилює роботу кишечника, нормалізує травлення і допомагає контролювати вагу.
  • У здоровому харчуванні ніяк не обійтись без води. Вона не вважається поживною речовиною, але виконує життєво необхідні функції: сприяє обміну речовин, виводить токсичні відходи. Організм дитини шкільного віку потребує 1.5-2л. рідини. Корисно також випивати склянку – півтори джерельної води. За нестачі води в організмі людина відчуває спрагу, з’являється млявість, знижується тиск крові. Якщо без їжі можна прожити більше місяця, то без води – лише кілька днів.

Захист учнівських проектів

Вітаміни

  • Ключовими компонентами здорового раціону є вітаміни і мінерали. Зазвичай ми більше їмо вареної їжі, але вітаміни і мінерали легко руйнуються у процесі обробки їжі, тому так важливо щодня їсти, хоча б трохи сирих овочів і фруктів.

Вітаміни як елемент були відкриті у 19-20ст. Неможливо собі уявити життя без них, адже за їх відсутності людина відразу починає втрачати здоров’я та хворіти.

Слово «вітамін» походить від латинського «віта», що означає життя.

Щоб ми завжди були здоровими, давайте познайомимося з найпоширенішими вітамінами.

  • Вітамін А. Сприяє росту, потрібний для нормального зору, впливає на кістки, зуби, ясна, шкіру людини. Його багато у моркві, вершковому маслі, сирі, яйцях, печінці, помідорах, зеленій цибулі.
  • Вітаміни групи В необхідні для розумової і фізичної праці. Сприяють виробленню енергії, білків та червоних кров’яних тілець, позитивно впливають на нервову систему, роботу м’язів. Містяться вони у житньому хлібі, у крупах, квасолі, горосі, жовтку яєць, печінці, м’ясі, рибі, кукурудзі, бананах.
  • Вітамін С позитивно впливає на імунну систему, тобто запобігає застуді, розщеплює холестерин у печінці, поліпшує кровообіг, сприяє росту. Багато його в капусті, картоплі, помідорах, перці, цибулі, часнику, лимонах, чорній смородині, цитрусових.
  • Вітамін D зміцнює кістки, запобігає рахітові, позитивно впливає на кістки та зуби, також на імунну систему. Міститься в молоці, печінці, хлібі, яйцях, риб’ячому жирі, фрукті авокадо.
  • Вітамін Е захищає клітини і тканини від пошкоджень, при достатній кількості в організмі, уповільнює старіння. Його багато у рослинній олії, рибі, яйцях, у продуктах із зерна грубого помелу.
  • Вітамін Н буде цікавим для дівчаток, бо впливає на обмін речовин в організмі людини, сприяє росту волосся, його покращенню.
  • А от про вітамін К1 повинні знати хлопчики, бо цей вітамін позитивно впливає на згортання крові і запобігає появі синців. А знайти його дуже легко, бо міститься він у зелених овочах, капусті, м’ясі, молочних продуктах, продуктах із зерна грубого помелу.

Захист учнівських проектів

Вікторина

Сподіваюсь, що ці повідомлення були для вас цікавими і стануть корисними. А щоб ви краще все запам’ятали, ми проведемо літературну вікторину, яка так і називається «Які з вітамінів є в продукті».

Вас здивувало, що вікторина про вітаміни називається літературною?

Підніміть руку ті, хто пам’ятає і знає казку про Лисичку і Журавля?

Тож слухайте перше завдання.

Чим пригощала Лисичка свого приятеля Журавля? Кашею

Правильно. А яких вітамінів міститься в каші найбільше? В

Без чого борщу не сядеш їсти? Без хліба

Так, без хліба. А який вітамін міститься у хлібі? В

Що так старанно тягли із землі дід, баба, внучка, собака, кіт, мишка? Ріпка

Назвемо її звичайніше – картоплею. Який же вітамін вона містить? С

Що полюбляє кіт Матроскін? Молоко

Яким вітаміном багате молоко? А,D

Що знесла курочка Ряба? Яйце

А в яйці вітамін А і D

Яка улюблена страва у Карлсона? Варення

А в буд-якому варенні, бо воно фруктове, присутній вітамін С

Мінерали

  • Наступним важливим елементом для розвитку людини є мінеральні речовини, що містяться в кістках, м’язах та внутрішніх органах людини. До мінералів ми відносимо калій, кальцій, йод, фосфор, цинк, кобальт, кальцій, залізо тощо. Кожен із них відповідає за свою ділянку в організмі людини. Йод і фосфор важливі для розумового розвитку, кальцій – для міцності кісток, магній – для розвитку нервової системи, калій для нормального функціонування м’яких тканин організму, залізо для формування крові.
  • Кальцій Са складає основу кісткової тканини, впливає на згортання крові, є природним заспокійливим засобом. Якщо бажаєте поповнити свій організм кальцієм, то шукаєте його в молочних продуктах, бобах, гороху, зелених овочах.
  • Фосфор має такі корисні властивості: забезпечує підтримку кислотно-лужного балансу, сприяє повноцінній роботі м’язів, впливає на і роботу серця і нирок, сприяє росту. Міститься у молоці, хлібі, картоплі, яйця, м’ясі.
  • Магній Мg покращує кровопостачання сердечного м’яза, нормалізує роботу щитовидної залози, сприяє травленню. Банани, зернові, зернові, хліб, горіхи, бобові – це джерело магнію.
  • Калій сприяє зниженню кров’яного тиску, поліпшує стан шкіри, додає сил організму, підвищує фізичну витривалість. Містяться вони у фруктах, овочах, молочних продуктах.
  • Залізо Fe відіграє важливу роль у функціонуванні імунної системи, впливає на кровотворення, бере участь, в утворенні гемоглобіну. Найбільше у м’ясі та горіхах.
  • Цинк сприяє збереженню зору та розумовій активності. Знаходимо у м’ясі, рибі, печінці, яйцях, молочних продуктах.
  • Йод регулює обмін речовин, ріст і розумовий розвиток. Щоб поповнити організм йодом потрібно частіше включати до раціону рибу, молоко, яйця, кухонну йодовану сіль.

Захист учнівських проектів


Принципи правильного харчування

  • Від правильного харчування залежить стан здоров’я кожної людини. Якщо обід нам часто заміняє суп із пакетика, а почуття голоду тамується сухариками чи хот-догом, не варто дивуватися різноманітним проблемам зі здоров’ям. Найпоширеніший спосіб подбати про свій організм – це харчуватися здоровою їжею і не переїдати.
  • Китайське прислів’я говорить про те, що треба вставати з-за столу трішки голодним, вважають золотим правилом здорового харчування. Інша мудрість каже: «Якщо ви встаєте з-за столу голодним, то ви – ситі, а якщо встаєте ситим – то ви переїли. Відчуття ситості з’являється за 20 хв. після потрапляння їжі в організм. Якщо ж без упину закидати в шлунок їжу аж до відчуття того, що нарешті наїлися, будьте певні, що ви з’їли забагато і ніякої користі від цього організму не буде, лише зайві кілограми.
  • Тож сідати за стіл потрібно лише при появі почуття голоду, але не апетиту.
  • Для того, щоб їжа приносила користь, необхідно знати години харчування, а також правильно розподілити, коли і які продукти вживати. Наприклад, на сніданок рекомендується їсти продукти, багаті на білки та клітковину. Це можуть бути яйця, мюслі, вівсяна каша. Якщо до каші додати меду, то організм отримає так необхідну йому глюкозу. На обід смакуватиме риба, м’ясо, горох, квасоля. Увечері краще за все з’їсти продукти, багаті на крохмаль: макарони, рис, картопля. Вони допоможуть і спокійно заснути. Останній прийом їжі, за рекомендацією дієтологів, має відбутися не пізніше, ніж за 3 години до сну. Їжу слід приймати в один і той же час, невеликими порціями, не менше трьох разів на день, а при схильності до повноти – 4-6 разів на день. До речі, нежирний сир, йогурти добре підійдуть під час особливо стресових ситуацій. Наприклад, перед важливою контрольною, чи перед екзаменом.
  • Але не забувайте часто пити воду. Вода поновлює клітини всього організму, вимиває шкідливі речовини та й просто бадьорить. Окрім води добре пити соки, чай з лимоном. Вкрай не рекомендується вживати газовані напої: вони тільки надають відчуття втамування спраги. Насправді вони забирають цінну воду з організму. Необхідно, щоб їжа була різноманітною. Але є продукти, вживання яких треба обмежити. Це цукор, жир, сіль, борошняні вироби. Від надмірного вживання солодощів люди повнішають, у них псуються зуби, вони частіше хворіють. Надлишок солі в організмі теж може стати причиною захворювань.

Шкідлива їжа

  • У всіх є власні смакові уподобання. Хтось більше полюбляє м’ясні продукти, а хтось – рибу. Декому смакують молоко і каші або страви з овочів і фруктів. Є й такі, які намагаються їсти й пити лише «смачненьке»: копчену ковбасу, морозиво, чіпси, гамбургери, піццу, шоколад і запивати все пепсі-колою, солодкими газованими напоями.
  • Все це «смачненьке» насичене штучними барвниками, консервантами і емульгаторами. Тому така їжа і називається штучною. Її недоцільно вживати, адже вона хоча й смачна, але шкодить здоров’ю. Насправді ця «смакота», наче отрута для організму, тим більше для дитячого.
  • Ці хімічні речовини називаються хімічними добавками, які не є обов’язковими компонентами продуктів. Проте їх використовують для того, щоб
  • по-перше, зберегти поживні властивості продуктів харчування;
  • по-друге, надати їм більш привабливого вигляду;
  • по-третє, збільшити термін зберігання харчових продуктів, а також здешевити готову продукцію.
  • Кількість харчових добавок, які використовують у харчовому виробництві більшості країн світу досягає 500 найменувань: у США перевищує 1500, у країнах ЄС досягає 12000, у Росії – 415, в Україні – їх 221.

Це найменше у порівняння з іншими країнами, але й цього досить, щоб зіпсувати наше з вами здоров’я.

Пропоную вам познайомитись з цими загадковими «Є».

  • З метою впорядкування застосування харчових добавок країни – члени Європейського Союзу уклали угоду про єдину так звану «Є-нумерацію», яка складається з літери «Є» ( від слова Європа, тобто означає те, що цю сполуку виготовили і перевірили на території Європи) та тризначного числа від 100 до 999. Розрізняють 30 типів харчових домішок. Розглянемо найнебезпечніші і найпоширеніші з них.
  • Харчова домішка з позначкою Є і нумерацією від 100 до 199 – це барвники, саме вони визначають зовнішній вигляд продуктів харчування. Саме вони підсилюють чи, за потреби, відновлюють колір продукту. В Україні дозволяють для застосування 60 найменувань барвників.
  • Найбільш поширені і небезпечні фарбники: Є122, Є102, Є104, Є124, Є129, Є110.

Вони широко використовуються у солодкій воді, морозиві, печиві, цукерках.

Ці продукти викликають гіперактивність і, як наслідок, швидку втомлюваність, імпульсивність, захворювання на рак, пониження зору, розлад шлунку, є шкідливими для шкіри.

  • Є 200-299 – консерванти – ця харчова домішка сповільнює псування продуктів. Найбільш небезпечними консервантами є: Є223, Є211, Є213, Є224, Є240, Є231.

Широко використовуються в морепродуктах, повидлах, соусах, майонезах, стравах швидкого приготування. Більше 90% кисло-молочних продуктів в Україні містять кількість консервантів, що перевищує безпечну для здоров’я норму. Дані речовини викликають алергію, злоякісні пухлини, хвороби печінки та нирок.

  • Є 300-399. Антиокисники. Захищають від окиснення.
  • Є 400-499. Стабілізатори. Зберігають задану консистенцію. Загущувачі – підвищують в’язкість.
  • Є 500-599. Емульгатори. Створюють однорідну суміш продуктів, що не змішуються, наприклад води й олії.
  • Є 600-699. Підсилювачі смаку й аромату.

Сьогодні у їжу кладеться у 50! разів більше підсилювачів смаку, ніж 40 років тому. Найпоширеніші з них Є621, 631, Є627, Є636, Є637.

Є ще дуже цікавий факт дії ароматизаторів та підсилювачів смаку. Вони викликають звикання у споживача. Тобто, ви вже не зможете відмовитись від неї. Ці домішки негативно впливають на здоров’я людини, якщо протягом доби буде вжито більше 2 г грам (у бульйонному кубику 1,5 грама, то скільки їх у пачці чіпсів?). Ці хімічні сполуки викликають головний біль, підвищене серцебиття, температуру, слабкість.

Найчастіше ці речовини використовують при виготовленні швидких супів, напівфабрикатів, шоколадних батончиків, сухариків, чіпсів.

Отже, ви познайомились з найбільш поширеними і небезпечними харчовими домішками. Зрозуміло, що запам’ятати таку кількість цифрових комбінацій досить складно, але ж оберігати себе від них потрібно. Тому Стас і Вікторія приготували для вас невеличку презентацію про ті шкідливі продукти харчування, які серед вас є, на жаль, улюбленими, хоч і містять ці Є-шки.

Захист учнівських проектів

Повідомлення. Дослідження вчених про харчові продукти

Британські вчені провели експеримент: групі трирічних малюків спершу протягом двох тижнів давали сік, у якому було розчинено 20 мг різних штучних барвників, а потім два тижні – натуральний сік. У період, коли дітей годували не зовсім натуральним продуктом, вони були схильні до спалахів гніву, гірше концентрували увагу, погано спали. Разом з тим, за даними однієї британської фірми, барвники використовуються у виробництві 78% дитячих десертів, 42% молочних коктейлів, 93% дитячих цукерок, 24% дитячих сирків, 41% напоїв для дітей, 32% чіпсів, які виготовляються в цій країні.

В Україні подібної статистики ніхто не веде, але те, що й наші виробники дедалі активніше використовують харчові добавки, ні для кого не секрет. Візьмемо для прикладу безалкогольні напої, які так полюбляють наші діти. Практично всі вони виготовляються з використанням синтетичних підсолоджувачів. Чому? Для виробника це полегшує технологічну обробку продовольчої сировини та здешевлює і скорочує технологічний процес. Один із популярніших підсолоджувачів – ас партам, він у 180-200 разів солодший від цукру, але безконтрольне споживання цієї речовини може призвести до накопичення в організмі небезпечної кількості метанолу, що викликає стомлюваність, депресію, порушення зору, пам’яті тощо. Не менш шкідливий і сахарин, у США його використання обмежене.

Отже, інформація на етикетках про те, що продукт низькокалорійний, ще зовсім не означає, що його можна вживати з дієтичною метою. До речі, за висновками медиків, діти, особливо малеча, повинні споживати лише натуральні цукри. Між іншим, окрім цукру, існують і такі натуральні нешкідливі для здоров’я підсолоджувачі, як стевія, кленовий сироп, цикорій, солодковий корінь тощо, але замість них виробники чомусь застосовують синтетичні речовини.

Те саме стосується кисломолочної продукції (йогуртів, глазурованих сирків тощо), у назві якої зазначається «з апельсином», «з полуницею», «з ананасом», що вводять споживача в оману, адже на справді під час виробництва використовуються наповнювачі, підсилювачі смаку, ароматизатори, але аж ні як не відповідні фрукти. Чимало батьків купують своїм дітям квас, розфасований у поліетиленові пляшки. Але якщо ви уважно прочитаєте інформацію на етикетці, то побачите, що з корисним для здоров’я напоєм, виготовленим за традиційною рецептурою, у нього спільна лише назва «Квас». На справді ж це безалкогольний напій, виготовлений із допомогою води, емульсії, яка надає йому відповідного смаку, підсолоджувала та інших харчових добавок.

Крім того, небезпечні речовини містяться і в іншій продукції, яку обожнюють діти.

Скажімо, у деяких жувальних гумках є бутилгідрокситолуен (Е321), який негативно впливає на печінку. Дієтичний шоколад містить підсолоджуючи речовину – лактин (Е966), який викликає у деяких людей розлади шлунка. У мармелад додають сорбітанмоноолеат (Е494), який негативно впливає на внутрішні органи. Чимало видів печива, особливо сухого, містять стабілізатор динатрійдифосфат (Е450); учені підозрюють, що він знижує здатність до концентрації уваги дітей і викликає у них гіперактивність. Карамель із шоколадною начинкою нерідко підфарбовують небезпечним для здоров’я барвником (Е110), який надає цукеркам золотисто-оранжевого кольору й викликає в дітей невмотивовану нервову збуджуваність. Велику кількість добавок містять деякі види морозива. Не слід захоплюватися і картопляними чіпсами, зерновими пластівцями та хрусткими хлібцями, без квітами та крекерами, в яких багато акриламіду, що вважається канцерогенним та мутаційним і стимулює утворення ракових клітин. Нині майже в усіх сухариках, чіпсах, сухих супах, бульйонних кубиках міститься натрій глутамат, який іноді позначають як «підсилювач смаку» або «Е621». Він «відновлює» смак продуктів, які втратили його через тривале зберігання, чи надає смаку речовинам, які його не мають, наприклад сої. Японські вчені, які провели дослідження на щурах, довели, що ця добавка негативно впливає на зір. Молекули глутамату зв’язуються з клітинами сітківки ока і знищують їх, провокуючи глаукому. А ось розповсюджений барвник тетразин може викликати напад астми, еритрозин – невиправдану гіперактивність щитоподібної залози. Загалом у «чорному» списку науковців 32 барвники, які можуть викликати небажані явища.

Консерванти додають навіть у багаті на вітаміни цитрусові. Щоб запобігти ураженню цвілевими грибами, екзотичні фрукти обробляють біфінілом (Е230), ортофенілфенолом (Е232), а для захисту від висихання наносять віск. Причому розпізнати цитрусові, оброблені хімічними препаратами, за зовнішнім виглядом практично не можливо, а інформації про це у реалізаторів немає. Отже, перед вживанням такі фрукти бажано ретельно промити проточною водою, а після зняття шкірки добре вимити руки з милом.

Нерідко споживача вводять в оману і назви деяких добавок та недобросовісна реклама продукції. Наприклад, «ферментований рис», який додають у ковбасу, — це зовсім не злак, а барвник.

Топ-10

10 найшкідливіших продуктів харчування
Дієтологи раз по раз удосконалюють списки найбільш шкідливих для здоров’я продуктів. І яскраво-червоним маркером ставлять чергові табу в нашому повсякденному меню. Останній список харчових заборон виглядає так.

1. Жувальні цукерки, пастила, «мейбони», «чупа-чупси». Мало того, що цукор псує зубну емаль, хімічні добавки і фарбники, які містяться в подібних продуктах у величезних кількостях, завдають удару по всьому організму.

2. Чіпси, як кукурудзяні, так і картопляні, — дуже шкідливі для організму. Чіпси — це ніщо інше, як суміш вуглеводів і жиру, в оболонці фарбників і замінників смаку. Нічого хорошого не принесе поїдання картоплі-фрі.

3. Солодкі газовані напої — коктейль з цукру, хімії і газів прискорює розподіл по організму токсинів. Кока-кола, наприклад, чудовий засіб від вапняного накипу і іржі. Газовані солодкі напої шкідливі і високою концентрацією цукру — в еквіваленті чотири-п’ять чайних ложок, розбавлених в стакані води. Тому, угамувавши спрагу такою газованою водою, ви вже через п’ять хвилин знову захочете пити.

4. Шоколадні батончики. Хоча в чистому виді какао вельми корисне, в шоколадних плитках, які поступають до нас у продаж чисте какао міститься в мінімальних кількостях. Корисний плід хімічними добавками, генетично модифікованими продуктами, фарбниками і ароматизаторами.

5. Сосиски і ковбаси. М’ясні делікатеси містять так звані приховані жири (свиняча шкірка, сало, нутряний жир), все це вуалюється ароматизаторами і замінниками смаків. Багато виробників м’ясних виробів використовують трансгени. Так сосиски, сардельки, ковбаси на 80 % (!) складаються з трансгенної сої. Деякі замінники смаку і зовсім визнані канцерогенними.

6. Жирне м’ясо сприяє утворенню бляшок холестеринів на судинах, що прискорює старіння організму, веде до виникнення серцево-судинних захворювань.

7. Майонез містить величезну кількість жирів і вуглеводів, а також фарбників, підсолоджувачів, замінників. До шкідливих продуктів належить не тільки майонез, але і кетчуп, різні соуси і заправки, в широкому асортименті представлені на прилавках наших магазинів. Вся річ у тому, що саме в цих продуктах натуральних компонентів менше всього. А можливі наслідки споживання «смачної хімії» навіть не досліджені до кінця.

8. Локшина швидкого приготування представляється нам сьогоденням дивом. Смачна, поживна, а головне — не вимагає часу. Але над «дивом» свого часу довго попрацювали хіміки, нічого не залишивши з натуральної муки.

9. Сіль знижує тиск, порушує соле-кисловий баланс в організмі, сприяє скупченню токсинів. І хоча повністю відмовлятися від солі медики не рекомендують, скоротити кількість соленостів в своєму раціоні все-таки варто.

10. Алкоголь навіть в мінімальних кількостях заважає засвоєнню вітамінів. Окрім цього — завдає удару по системі травлення. А ще, спиртомісткі продукти — рекордсмени по кількості калорій.

Захист учнівських проектів

Українська їжа

Борщ, пампушки, часничок,

Сало і цибулька.

Хліб на білий рушничок.

Ой, свиняча рулька!

Холодець і ковбаса,

Узварчик у джбані…

Ти диви, яка краса…

Голубці в сметані.

Помідори, огірки,

Гарбузова каша.

Кабачкової ікри

Стоїть повна чаша.

Деруни і сальтисон.

Страви ідеальні.

І оце усе не сон!

Вони всі реальні!

Ось вареників таріль –

Вишня, сир, чорниця…

А іще є смачний мед…

Біла паляниця…

І селера, й кріп, і кмин,

Шавлія, лаванда,

М’ята, чебрець, розмарин –

Прянощів гірлянда.

Щука, карасі, линок,

Бараболя свіжа.

Отака вона, синок,

Українська їжа!

На завершення хочемо подарувати вам хороший настрій. Пропонуємо до вашої уваги афоризми про їжу, дієту та схуднення.

1. Треба їсти, щоб жити, а не жити, щоб їсти.

2. Ненажера риє собі могилу зубами.

3. Цікаво, чому вночі у холодильнику їжа смачніша?

4. Товстіють через смачну їжу, тому вся корисна їжа – несмачна.

5. З-за столу треба вставати напівголодним, а не півживим!

6. Ніщо не робить вечерю такою смачною, як відсутність обіду.

7. Апетит — на відміну від голоду, не вгамовується.

10. Апетит приходить під час їжі. Звірячий апетит – під час дієти.

11. Чотири дні просиділа на дієті. Вночі захотіла пити, підійшла до холодильника, далі…все як у тумані, нічого не пам’ятаю! Отямилася, коли запивала шоколадку борщем!

12. Настає ніч. мирні мешканці засинають… прокидаються ті, що сидять на дієті й підкрадаються до холодильників!
13.З чим булочка?

З моєю майбутньою зайвою вагою.

Вчитель.

Шановні діти, наша зустріч добігає кінця. Сподіваємось, що ми переконали вас у необхідності дбати про своє здоров’я і ставитись до цього відповідально.

Бережи здоров’я змалку,

Бо хазяїн тіла – ти.

Щоб життя прожити довге,

Себе треба берегти.

То ж дорогі діти, бережіть своє здоров’я, бо воно найцінніший скарб!

База даних захищена авторським правом ©mediku.com.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка
Інформація Автореферат Анализ Диплом Додаток Доклад Задача Закон Занятие Звіт Инструкция

Рейтинг
( Пока оценок нет )
Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Добавить комментарий