Скачати 65.67 Kb.
Тема : Е – харчові добавки або, що ми споживаємо з їжею
Мета : ознайомити учнів з основними видами харчових добавок, їх класифікацією, а також показати вплив деяких добавок на організм людини. Розширити кругозір учнів щодо шкідливості харчових добавок.
Форма проведення : хімічний вечір
Захід проводиться у вигляді хімічного вечора, в якому використовуються доповіді учнів, демонстраційні досліди, конкурси, вікторини та відеоматеріали. Рекомендовано для проведення серед учнів 10-11 класів на факультативних заняттях, під час роботи хімічного гуртка та проведення тижня хімії.
Матеріали та обладнання : ноутбук або ПК, таблиця харчових добавок, хімічні стакани, циліндр, квітка тюльпану; речовини : Е 210 – бензойна кислота, Е 211 – бензоат натрію, Е 239 – уротропін (сухе пальне), Е 250 – натрій нітрит, Е 251 – натрій нітрат, Е 252 – калій нітрат, Е 260 – оцтова кислота, Е 262 – натрій ацетат, Е 300 – аскорбінова кислота, Е 330 – лимонна кислота, Е 334 – винна кислота, Е 338 – ортофосфатна кислота, Е 500 – натрій карбонат (сода), Е 621 – натрій глютомат; продукти харчування : апельсиновий сік у пакеті, яскраві цукерки (« m & m’s»), суп швидкого приготування, смакова приправа, сильногазований безалкогольний напій
( «Тархун», «Кока-Кола»), чіпси, сухарики, куряча печінка, апельсини.
Оформлення аудиторії : на одному із столів розміщують зразки харчових добавок в хімічних стаканах, на іншому продукти харчування, до складу яких входять Е добавки. На стіни розвішують плакати зі списком харчових добавок. Для відеодемонстрації сюжету підготувати ноутбук або ПК та документальний фільм про харчові добавки.
Вступне слово вчителя. Сьогодні ми всі разом будемо працювати у ролі хіміків-науковців. Наша тема є досить актуальною, оскільки в наш час у всіх країнах отримали широке застосування різні хімічні та природні сполуки. Використовують їх з метою подовження строку зберігання продуктів, прискорення технології виробництва та поліпшення якості продуктів харчування. Ці сполуки називаються харчовими добавками, а на упаковці продуктів харчування вони позначаються літерою Е. Що це за речовини, корисні вони чи шкідливі, сьогодні ми і з’ясуємо.
1 учень. Доповідь на тему: Загальна характеристика харчових добавок.
(фрагмент) Буквені коди «E» (перша буква в слові Europe) — це система кодифікації, розроблена в Європі для зручності сприйняття.
Добавки нумеруються залежно від тієї функції, яку вони виконують. Серії «E» від 100 до 199 — це барвники, від 200 до 299 — консерванти, від 300 до 399 — антиокислювачі, далі йдуть загущувачі, емульгатори, піногасники, підсилювачі смаку й аромату. Така класифікація є умовною, оскільки ті самі речовини можуть бути, скажімо, і консервантами, і антиокислювачами одночасно (наприклад, сульфіт натрію E221).
Вчитель. Як ви вже зрозуміли, харчових добавок величезна кількість, всі вони поділяються на групи. А чи корисні вони для організму людини?
Багато з цих добавок дуже небезпечні. Розглянемо деякі харчові добавки, а саме їх фізіологічний вплив на організм людини.
2 учень. Розглянемо таку групу добавок як синтетичні барвники.
Сьогодні барвники додають майже у всі продукти харчування, але найбільше їх міститься у цукерках, йогуртах, солодкій газованій воді, джемах, морозиві.
Так за даними Київського міського алергоцентру 60% населення України алергізовано. Одна з причин цього – велика кількість барвників в продуктах харчування.
Один з найнебезпечніших барвників Е 102 – Тартразин, який, як і більшість барвників, може викликати кансорогенний ефект. Тобто, барвники можуть призводити до онкологічних захворювань. Крім того, Тартразин є сильним алергеном і заборонений у багатьох країнах Євросоюзу.
Ще один з небезпечних барвників Е 110 – жовтий. За даними Укрметртестстандарту, при перевірці цукерок певних виробників було виявлене значне перевищення цієї добавки майже у 5 разів.
Тож, якщо на упаковці вказані такі добавки як Е 102, Е 110, Е 124, Е 131,
Е 152, Е 153, слід утриматися від придбання даного товару, а тим більше, якщо ви страждаєте на алергію, астму чи захворювання шлунка.
Дослід. За 1-2 години до початку вечора покласти курячу печінку в напої «Тархун» та «Кока-Кола». Розглянути, які зміни відбулися в зразках печінки, а також оголосити склад напоїв, зазначений на етикетці. Результат дії барвників видно неозброєним оком.
3 учень. Продовжуючи розглядати харчові добавки, а саме їх шкідливий вплив, не можна не згадати про такі речовини як консерванти. Консерванти – речовини, які додають до продуктів харчування з метою подовження терміну їх зберігання. Один з найвідоміших консервантів, який застосовується вже тривалий час – це оцтова кислота Е 260. Але із всього переліку цієї групи речовин це, мабуть, найбезпечніший. На сьогоднішній день відомі більш потужні та небезпечні консерванти.
Дослід. За 3 дні до вечора зробити апельсиновий фреш. В один стакан наливаємо фреш, а в інший сік з пакета. Результат ми можемо спостерігати сьогодні. Фреш покрився пліснявою, а сік з пакета лишився без змін. Отже сік з пакета містив консерванти.
4 учень. Всім вам відоме сухе пальне – уротропін, яким ми користуємося в лабораторії, але крім того його використовують як харчову добавку. Уротропін Е 239 додають до складу червоної ікри. Він денатуралізує білки червоної ікри, що дає змогу подовжити термін її зберігання.
Такого ж ефекту можна досягти і завдяки кухонній солі, але термін зберігання був би лише кілька місяців.
Уротропін шкідливий тим, що розкладається на формальдегід та аміак. Формальдегід – надзвичайно шкідливий для організму, він має сильний кансорогенний вплив. Е 239 впливає на печінку, селезінку, підшлункову залозу, шкіру та ЦНС. Його не можна вживати вагітним жінкам та дітям.
Дослід. Дезинфікуючі властивості формальдегіду. У пробірку до 1мл формаліна додати 1мл курячого білка. Відмітити зміни в розчині. ( Можна продемонструвати дослід — синтез уротропіну)
5 учень. У даній групі добавок не можна не згадати про м’ясні вироби, а саме, які небезпечні речовини додають до них.
Для того, щоб м’ясні продукти були яскраво червоного кольору, до них додають натрій нітрит Е 250. Саме нітрити забарвлюють ковбасні вироби. Але який вплив вони чинять на організм людини.
Відомо, що до складу шлункового соку входить хлоридна кислота HCl, змоделюємо приблизні умови.
Дослід. (проводиться у витяжній шафі) На дно циліндра насипати натрій нітрит, додати кілька мл хлоридної кислоти, накрити склом. Спостерігається виділення бурого газу (нітритна кислота). Для того, щоб зрозуміти всю шкідливість даного газу, опускаємо в циліндр живу квітку тюльпану. Вже через кілька хв квітка знебарвлюється та всихає.
5 учень. Можна уявити, що через певний час вживання продуктів, що містять NaNO2 клітини почнуть руйнуватись. Висновок: краще вживати необроблені м’ясні продукти.
Вчитель. Далі розглянемо з вами таку групу речовин, як посилювачі смаку та аромату.
( У даній частині можна провести демонстрацію док. фільму «Е – ознака смерті» або прослухати доповідь про глютомат натрію Е 621.)
6 учень. Всі ми любимо з’їсти цукерки та випити солодкої води. Та ми навіть не замислюємось над тим, що в них може і не бути цукру.
До багатьох цукерок та солодкої води додають таку добавку як аспартам
Е 951. Аспартам – речовина, яка в 200 разів солодша за цукор. Це легкоплавка речовина (tпл 30˚С), яка розкладається з утворенням формальдегіду. Е951 заборонена в багатьох країнах, але дозволена в Україні. Її додають в десерти, морозиво, джеми, желе, жувальні гумки.
Конкурс
«Знавець харчових добавок»
Учні поділяються на 3 групи (враховується швидкість виконання).
Завдання №1. Із представлених продуктів харчування випишіть харчові добавки та розшифруйте їх за таблицею.
Завдання №2. Розподіліть виписані харчові добавки за групами.
Завдання №3. Придумайте рецепт двох страв та дайте їм назви. До одної із страв мають входити шкідливі та небезпечні добавки, а інша страва має складатися лише із корисних та безпечних харчових продуктів.
(У завданні №3 враховується оригінальність та форма представлення )
Бліц-вікторина
- Назвіть природні харчові добавки, обґрунтуйте їх використання у продуктах харчування.
До природних харчових добавок можна віднести: каротини, червоний буряковий пігмент, лимонна, яблучна, молочна кислоти, пектини, лецетин, карбонати натрію та калію, вазелін, парафін.
- Поясніть різницю між термінами біологічно активні добавки (БАД) та харчові добавки.
БАДи – це концентрати натуральних біологічно активних речовин (вітаміни, ферменти, біофлаваноїди, мікроелементи) призначені в якості доповнення до харчового раціону. Біодобавки позитивно впливають на організм.
Харчові добавки – використовують для подовження строку зберігання, прискорення технології виробництва та поліпшення якості продуктів харчування. Переважно це синтетичні речовини, які негативно впливають на організм.
- Якими речовинами обумовлюється тривалий термін зберігання деяких продуктів харчування ?
Це речовини – консерванти. Серед цих речовин зустрічаються, як синтетичні, так і природні речовини.
Підведення підсумків
Нагородження учасників грамотами
База даних захищена авторським правом ©mediku.com.ua 2016
звернутися до адміністрації
Інформація Автореферат Анализ Диплом Додаток Доклад Задача Закон Занятие Звіт Инструкция