Довідка про організацію харчування учнів та вихованців загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів міста та роботу кп «Комбінат дитячого харчування»

Харчування дітей здійснюється у всіх дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах м. Харкова різних типів і форм власності
Довідка про організацію харчування учнів та вихованців загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів міста та роботу кп «Комбінат дитячого харчування»

Скачати 96.38 Kb.

Дата конвертації 21.04.2016 Розмір 96.38 Kb.

Довідка про організацію харчування учнів та вихованців загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів міста та роботу КП «Комбінат дитячого харчування».

Харчування дітей здійснюється у всіх дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах м. Харкова різних типів і форм власності.

Згідно з постановою КМУ від 03.11.1997 № 1200 (зі змінами) «Про Порядок надання послуг з харчування учнів у професійно-технічних училищах та середніх навчальних закладах, операцій надання яких звільняються від оподаткування податком на додану вартість», спільними наказами Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005 № 242/329 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах» та від 14.04.2006 №298/227 «Про затвердження інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах» відповідальність за організацію харчування дітей покладено на засновників (власників) і керівників навчальних закладів.

Відповідно до ст. 24 Закону України «Про освіту» та ст. 22 Закону України «Про загальну середню освіту» контроль за організацією харчування учнів (вихованців) у навчальних закладах покладається на органи охорони здоров’я.

Згідно з розділом 10 Державних санітарних правил і норм влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу (ДСанПіН 5.5.2.008-01) санітарно-епідеміологічний нагляд за організацією і якістю харчування покладається на установи державної санітарно-епідеміологічної служби.

Організація харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах міста.

  1. Стан організації харчування.

Харчування здійснюється у 203 школах міста, де навчається 99733 учні.

З них: 181 заклад комунальної форми власності – 97059 учнів та 22 – приватної – 2674 учні.

117 приміщень шкільних їдалень є типовими (65%). У 39 школах їдальні знаходяться в пристосованих приміщеннях чи в прибудовах (22%), а в 24 школах за типовим проектом обідні зали суміщені з актовими залами шкіл (13%).

У 2010 році на харчування дітей у школах виділено з бюджету 19,5 млн. грн. За 10 місяців поточного року використано 10,6 млн.грн., що складає 54,2% від плану.

Відповідно до Закону України «Про охорону дитинства» (ст.5), 39 тисяч учнів 1-4-х класів щодня отримують одноразові безкоштовні сніданки.

У I півріччі 2010 року учні 1– 4 класів міста забезпечувалися безкоштовним гарячим харчуванням на суму 3,00 гривні, харчування дітей пільгових категорій здійснювалося на 4,00 грн. За рахунок економії бюджетних коштів комунальним підприємством «Комбінат дитячого харчування» з 01 вересня 2010 року вартість харчування збільшена на 0,50 грн., і становить 3,50 грн. і 4,50грн. відповідно.

Для порівняння:

У 2010 році діти 1-4 класів харчуються:

на 2,50 грн. у Волинській області, у Вінниці, Рівному, в Одесі;

на 3,00 грн. – у Донецьку,Чернівцях;

на 3,50 грн. – у Полтаві ( 2,00 грн. виділяє міська влада, 1,50 грн. платять батьки);

на 3,50 грн. – у Iвано — Франковську;

на 4,00 грн. – у Чернігові (2,00 грн. – міська влада, 2,00 грн. платять батьки)

на 4,80 грн. – у Сумах;

на 5,00 грн – у Луцьку (1,50 грн. виділяє міська влада, 3,50 грн. платять батьки)

Харків – це єдине місто в Україні, де завдяки соціальному проекту Харківської міської ради «Харків – дітям» два роки поспіль першокласники щодня безкоштовно отримують молоко гарантованої якості. У цьому навчальному році це 10521 учень.

Також з 01.05.2010 збільшена вартість харчування для вихованців Харківського дитячого будинку «Родина» (розмір становить – 30,00 грн. проти 22 грн. з 01.01.2010) та Харківської загальноосвітньої школи – інтернату I-II ступенів №14 (27,00 грн. проти 20,00 грн. з 01.01.2010).

  1. Організація харчування учнів КП «Комбінат дитячого харчування»

З метою організації єдиної системи харчування, створення умов для збереження здоров’я дітей, забезпечення школярів раціональним та якісним харчуванням рішенням 39 сесії Харківської міської ради 5 скликання від 23.12.2009 № 345/0 затверджена міська Програма «Шкільне харчування» на 2009-2011 роки (далі Програма). Виконання Програми забезпечує з 01.01.2010 комунальне підприємство «Комбінат дитячого харчування», створене рішенням 37 сесії Харківської міської ради від 21.10.2009 № 249/09.

КП здійснює організацію харчування учнів у 170 школах міста (94,5%).

10 фінансово-самостійних шкіл (5,5%) організовують харчування самостійно.

Завдяки цим заходам вдосконалена система організації харчування дітей у школах, замінено розрізнений підхід до організації харчування з боку організаторів на єдину систему (у 2009 році організовували харчування у школах 24 суб`єкти підприємницької діяльності), зменшена ціна на продукти харчування (за рахунок обсягів закупівель). Раціонально використовуються бюджетні кошти. Тільки за 5 місяців 2010 року зекономлено понад 800 тис. грн., що не спостерігалося впродовж десятка років. За рахунок економії стало можливим

підвищити вартість харчування учнів у школах, частково закупити кухонний посуд, інвентар, спецодяг, миючі засоби.

У порівнянні з 2009 роком у 2010 збільшилося:

— виконання натуральних норм на основні продукти харчування на 24,1%, виконання натуральних норм в цілому на 4,1% і становить 78,7% ;

— охоплення учнів гарячим харчуванням на 6,6%, що складає 74,3%.

Всіма видами харчуванням охоплено 90% школярів від загальної кількості учнів шкіл. Щодня 695 дітей безкоштовно забезпечуються пільговим харчуванням на суму 4грн.50 коп. (діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти з малозабезпечених сімей).

Департаментом освіти, КП «Комбінат дитячого харчування», керівниками загальноосвітніх навчальних закладів, медичними працівниками, працівниками санітарно-епідеміологічної служби здійснюється контроль за якістю харчування, дотриманням термінів та умов зберігання і реалізації продуктів, за дотриманням санітарно-гігієнічних норм щодо організації харчування, оптимального режиму роботи їдалень тощо.

Забезпечується С-вітамінізація третіх страв. Контролюється дотримання питного режиму: впроваджується альтернативне водопостачання (негазована вода гарантованої якості).

Комунальним підприємством «Комбінат дитячого харчування» в рамках підготовки до нового навчального року розроблено та затверджено в міськСЕС примірне циклічне меню, погоджено графіки та маршрути постачання сировини, асортимент буфетної продукції, технологічні картки на страви. Заборонено для вживання чіпси, сухарики, газовані напої та інші продукти, які не містять у своєму складі необхідних для дітей корисних речовин. Обладнано складські приміщення, забезпечено їх гарячою водою, придбано та встановлено холодильну камеру, обладнано роздягальню для водіїв та вантажників, організовано та обладнано робочі місця для бухгалтерів, відділу кадрів та технологів.

До початку нового 2010-2011 навчального року у школах здійснено підготовку їдалень (поточний ремонт харчоблоків, обідніх залів, ремонт обладнання тощо). За кошти міського бюджету для 6 навчальних закладів придбано меблі у їдальні на суму 70,4 тис. грн. Придбання посуду, інвентарю здійснюється за позабюджетні кошти. У поточному році на ці цілі залучено 65,6 тис. грн.

Але мають місце і проблемні питання.

Проблеми щодо організації харчування КП «Комбінат дитячого харчування»:

  1. На жаль, у комунального підприємства власних автомобілів немає, 6 одиниць автотранспорту орендовано. Для покращення постачання продуктів необхідно 3 термобудки.
  2. Для базового складського приміщення необхідно обладнати додатково дві холодильні камери.

Проблеми щодо організації харчування у ЗНЗ:

  1. Не зважаючи на те, що з 2007 по 2010 роки на оновлення технологічного обладнання було направлено понад 1,3 млн. грн., необхідно продовжити роботу по оновленню застарілого технологічного обладнання.
  2. 12 шкільних їдалень потребують заміни силових ліній, систем опалення та вентиляційних систем:

Дзержинський район – ЗНЗ №№29,106,105;

Комінтернівський район – ЗНЗ №114;

Ленінський район – ЗНЗ №№ 69, 126;

Московський район – ЗНЗ №№ 111,142;

Орджонікідзевський район – ЗНЗ №№ 26, 88;

Червонозаводський район – ЗНЗ № 41.

Вищевказані проблеми частково передбачається розв’язати через надання фінансової підтримки КП «КДХ».

Організація харчування у ДНЗ.

У 186 дошкільних навчальних закладах та 10 навчально-виховних комплексах (55 груп) харчується 36 795 вихованців.

Відповідно до режиму роботи ДНЗ та його типу організовано 3-х, 4-х та 5-ти разове харчування дітей. Під час літнього оздоровчого періоду вартість харчування збільшується на 10%, організовується додатковий другий сніданок.

Тендерними комітетами управлінь освіти районів проводяться тендерні торги та визначаються постачальники продуктів харчування і сировини в ДНЗ міста. Завозять продукти харчування у дитячі садки 48 постачальників.

Відпрацьовуються та погоджуються з райСЕС маршрути, графіки та обсяг завозу продуктів харчування. При укладанні угод від постачальників вимагається наявність відповідних умов транспортування, дозволів на постачання продуктів харчування, наявність складів для зберігання продуктів, наявність санітарних книжок у співробітників.

Дитячі садки під час прийому продуктів харчування одержують копії документів, що підтверджують якість продуктів і термін їх реалізації..

Для покращення організації харчування вихованців в дошкільних установах основна частина овочів заготовлюється восени за рахунок бюджетних та позабюджетних коштів. На сьогодні заготовлено в середньому 62,5% овочів, усього 104,3 т.

На організацію харчування в дошкільних навчальних закладах в районних бюджетах передбачено 21,3 млн.грн.

Розмір плати батьків за харчування встановлено відповідно до ст.35 Закону України „Про дошкільну освіту” – 50% від загальної вартості харчування.

Вартість харчування до 1 вересня 2010 року становила:

— у групах з 9-10,5-12-ти годинним перебуванням – 7,00 грн.

— у групах з 24-х годинним перебуванням та санаторних – 8,00 грн.

З 01.09.2010 вартість харчування збільшена на 1 грн. і становить 8 та 9 грн. відповідно. Таким чином з 2006 року вартість харчування однієї дитини в дитячому садку збільшилась у два рази.

Динаміка збільшення вартості харчування однієї дитини на день у дитячих садках міста з 2006 по 2010 роки

Режим роботи груп Вартість харчування 2006 рік 2007 рік 2008 рік 2009 рік 2010 рік з 1 січня з 1вересня з 1вересня Групи з 9-10,5-12 год. режимом роботи 4,00 грн 5,00 грн 6,00 грн 7,00 грн 7,00 грн. 8,00 грн. Групи з 24 год. режимом

роботи та санаторні групи

5,00 грн 6,00 грн 7,00 грн 8,00 грн 8,00 грн. 9,00 грн.

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 26 серпня 2002 року № 1243 „Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів” батьки не сплачують за харчування дітей у санаторних дитячих садках (групах); дітей, які потребують корекції фізичного або розумового розвитку; дітей пільгових категорій. Розмір плати зменшено на 50% для батьків, у сім’ях яких троє і більше дітей. Користуються пільгами на харчування 3331 дітей, що складає 9,4% від загальної кількості вихованців. У 2010 році на харчування дітей пільгових категорій з міського бюджету спрямовано близько 4,1 млн. грн.

Вартість харчування 190 вихованців в дитячих садках, які потерпіли від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС щомісячно розраховується окремо. Діти отримують основні продукти харчування за збільшеними нормами, додатково одержують мед, кондитерські вироби, сік, фрукти.

Вартість харчування однієї дитини щомісяця змінюється в залежності від вартості продуктового набору. За бажанням батьків, на харчування дітей залучаються додаткові позабюджетні кошти, що дає можливість наблизити виконання натуральних норм відповідно до нормативних вимог. Дошкільні навчальні заклади дотримуються нормативних вимог стосовно плати за харчування дітей. Середній показник фактичної вартості денного раціону однієї дитини в день у 2010 році по місту складає 8,77 грн. (батьківська плата-3,78 грн.,бюджетне фінансування-3,93 грн., благодійні внески-1,06грн.)

Щомісячно Департаментом освіти проводиться аналіз виконання натуральних норм продуктів харчування дітей у дошкільних закладах з розрахунку фактичного споживання продуктів однією дитиною. Виконання норм харчування складає 69%-70% від потреби. В раціоні є всі продукти згідно з переліком норм. Для профілактики гіповітамінозу проводиться штучна С-вітамінізація третіх страв, всі дитячі садки забезпечені водою гарантованої якості та йодованою сіллю. Разом з тим, на 100% натуральні норми не виконуються у зв’язку з постійним зростанням цін на продукти харчування. Наприклад ціна за 1 кг. борошна збільшилась на 19%, крупи гречаної на 181%, картоплі на 57%, капусти свіжої на 46%, цукру на 57%, масла вершкового на 46% тощо. Для того, щоб на 100% виконувати натуральні норми, вартість харчування для дітей ясельного віку повинна бути приблизно 11 грн., а в садових групах – 18 грн.

Харчоблоки дошкільних навчальних закладів забезпечені холодною та гарячою водою, оснащені холодильним, технологічним обладнанням. Разом з тим у деяких дитячих садках технологічне обладнання застаріле, потребує оновлення. У дошкільних закладах проводяться комплексні заходи щодо заміни меблів, придбання нового та ремонту діючого обладнання, закупівлі посуду, миючих засобів тощо. Відповідно до графіку проводиться дератизація.

Харчоблоки дошкільних закладів укомплектовані кваліфікованими кадрами відповідно до штатного розпису. На харчоблоках працює 889 працівників, фонд їх заробітної плати складає 14,7 млн. на рік.

Питання організації харчування у дошкільних закладах заслуховується на загальних зборах (конференціях) колективів закладів, засіданнях ради дошкільного навчального закладу.
Завдання, які потребують вирішення:

  1. У 2011 році продовжити роботу щодо приведення у відповідність грошових норм до натуральних на основні продукти харчування у дошкільних навчальних закладах.
  2. Спланувати поетапну заміну технологічного обладнання на харчоблоках у дошкільних навчальних закладах.
  3. Замінити розрізнений підхід на єдину систему постачання продуктів харчування у дошкільні навчальні заклади.

Директор Департаменту освіти О.І. Деменко

База даних захищена авторським правом ©mediku.com.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка
Інформація Автореферат Анализ Диплом Додаток Доклад Задача Закон Занятие Звіт Инструкция

Рейтинг
( Пока оценок нет )
Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Добавить комментарий