Будова і функції органів травлення. Травні залози

Обладнання: таблиця «Органи травлення», муляжі органів травлення, рельєфна таблиця «Травна система», портрет І. П. Павлова, мультимедійний проектор
Будова і функції органів травлення. Травні залози

Скачати 87.17 Kb.

Дата конвертації 19.04.2016 Розмір 87.17 Kb. 8 клас

Тема уроку : Будова і функції органів травлення. Травні залози.

Методи дослідження травлення.

Цілі уроку: ознайомити учнів з морфолого-анатомічною структурою травної системи людини, сформувати уявлення про будову стінок травного каналу, дати уявлення про значення травних залоз, ознайомити з методами дослідження органів травлення, формувати науковий світогляд,розвивати логічне мислення, вміння працювати з текстом підручника, робити висновки й узагальнення, формувати навички створення презентацій випереджальних завдань, удосконалювати вміння працювати з додатковою літературою, працювати в групах.

Учні повинні знати:

  • біологічне значення травлення;
  • будову травної системи людини;
  • методи дослідження травлення.

Учні повинні вміти :

  • пояснювати значення травного апарату людини;
  • розрізняти органи травлення.

Обладнання: таблиця «Органи травлення», муляжі органів травлення, рельєфна таблиця «Травна система», портрет І.П. Павлова, мультимедійний проектор.

Основні поняття і терміни: травлення, ферменти, травні залози, травний канал , фістула , зондування, ендоскопія, електрогастрографія.

Тип уроку : засвоєння нових знань.

Форма уроку: проблемно — пошукова розповідь з елементами бесіди, робота в групах, елементи тренінгу

Хід уроку

І. Організаційний етап

1. Психологічний настрій.

Добрий день . Сьогодні гарний день і в нас з вами гарний настрій.

Усміхайтеся, навіть якщо вам не дуже цього хочеться, адже сміх позитивно впливає на імунну систему, активізуючи Т-лімфоцити крові. У відповідь на вашу посмішку організм продукуватиме бажані гормони радості. Тож із гарним настроєм розпочинаймо наш урок! Сьогодні ми працюватимемо під девізом « Твій успіх іде на користь мені, а мій – на користь тобі, бо він у нас спільний.»

Вправа «Знайомство»

Ми знаємо один одного досить давно, знаємо імена, риси характеру зовнішність. Але ще так багато цікавого ми не знаємо один про одного. А тому проведемо вправу « Знайомство» . Для цього вам необхідно закінчити фразу:

Я …(ім’я). Моя улюблена страва… .

ІІ. Актуалізація опорних знань

Перевірка домашнього завдання.( Біологічний диктант)

  1. Сукупність усіх хімічних перетворень речовин в організмі з моменту надходження до моменту виведення продуктів розпаду називається … (обмін речовин ).
  2. Джерелом енергії в організмі є…(білки, жири, вуглеводи).
  3. Обмін речовин в організмі регулюють …(нервова система та гуморальні чинники).
  4. За відсутності вітамінів виникає захворювання… ( авітаміноз).
  5. За нестачі вітамінів виникає захворювання …( гіповітаміноз).
  6. За недостатньої кількості вітаміну С в їжі виникає захворювання … (цинга).
  7. За розчинністю вітаміни бувають… (водорозчинні та жиророзчинні).
  8. За недостатньої кількості вітаміну А в їжі виникає захворювання … (куряча сліпота).
  9. Багато вітаміну С міститься в …( чорній смородині, лимоні, шипшині).
  10. За недостатньої кількості вітаміну D в їжі виникає захворювання … (рахіт ).
  11. Потреба людини в поживних речовинах визначається … (масою, віком, руховою активністю).
  12. Покажіть співвідношення добового харчового раціону…
  • Сніданок – … ( 25%)
  • Обід – … ( 35%)
  • Підвечірок – … ( 20%)
  • Вечеря – … (20 %).

ІІІ. Мотивація навчально — пізнавальної діяльності

1. Питання до учнів. Яка система органів забезпечує надходження та переробку поживних речовин?

2. Проблемне питання . Чому їжа введена безпосередньо в кров, викликає смерть, а проходячи через травну систему, засвоюється клітинами? ( Думки учнів).

3. Мозковий штурм.

На могилі давнього римлянина, який прожив 120 років, можна прочитати напис:

«Він їв і пив у міру»

Про сутність травлення І.П.Павлов зазначав: «Сирий матеріал який надходить на завод, проходить довгий ряд установ, у яких його піддають відомій механічній і , головним чином, хімічній обробці й через незліченні бічні ворота переводиться в магазини тіла. Крім основної лінії установ, якою рухається сирий матеріал, є ряд бічних хімічних фабрик, які готують відомі реактиви для відповідної обробки сирого матеріалу»

Що мав на увазі І.П. Павлов під словами «хімічна фабрика», «сирий матеріал», «бічні ворота» (Діти висловлюють свої думки, вчитель фіксує їх на дошці).

Щоби правильно й грамотно відповісти на це питання необхідно ознайомитися з темою сьогоднішнього уроку.

ІV. Повідомлення теми і мети уроку

Тема сьогоднішнього уроку. Будова і функції органів травлення. Травні залози. Методи дослідження травлення.

Що ви очікуєте від уроку.

(Учні почергово кріплять на дерево яблука з очікуваннями від уроку)

V. Засвоєння нового матеріалу

1. Харчування, травлення .

1.1. Розповідь вчителя .

Харчування – необхідна умова для нормального розвитку, росту та життєдіяльності людського організму. До складу різноманітних харчових продуктів входять поживні речовини. Які? (Білки , жири, вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни і вода. )

Вода , мінеральні солі і вітаміни засвоюються в тому вигляді, в якому вони є в їжі. Великі молекули білків, жирів і вуглеводів не можуть пройти крізь стінку травного каналу. Тому ці речовини спочатку піддаються хімічній обробці – травленню .

Травлення – процес розщеплення складних органічних речовин на прості розчинні сполуки, які можуть усмоктуватись і засвоюватись організмом. В організмі людини безперервно відбуваються процеси розкладу органічних сполук, з яких побудовані клітини. Для підтримання життєдіяльності організму необхідна енергія.

1. 2. Складання схеми.

Біологічне значення травлення:

  • для підтримання процесів життєдіяльності,
  • для побудови тканин, органів,
  • для роботи м’язів,
  • для процесів у нервовій системі.

Травлення – це початковий етап обміну речовин між організмом і зовнішнім середовищем. Розщеплення поживних речовин відбувається в органах травлення поетапно, з допомогою травних соків.

2. Загальний огляд травної системи людини .

2.1.Робота з підручником ,таблицею « Травна система», складання опорного конспекту.

Будова травної системи

Травний канал Травні залози

Ротова порожнина (зуби,язик) Слинні залози ( 3 пари):

Глотка привушні, під’язикові

Стравохід підщелепні

Шлунок Шлункові залози

Тонкий кишечник Підшлункова залоза

Товстий кишечник Печінка

2.2.Функції травної системи .

  • Секреторна – виділення травних соків, жовчі.
  • Рухова – жування , ковтання, переміщення їжі, видалення неперетравлених решток.
  • Всмоктувальна – всмоктування поживних речовин.
  • Видільна – виведення з організму продуктів обміну речовин.

2.3 Будова стінок травного каналу. Якими тканинами утворені і які функції виконують.

Робота в групах.

1 група – внутрішня — слизова оболонка

2 група – середня — м’язова оболонка

3 група – зовнішня оболонка

( Презентація роботи груп)

3. Травні залози

3.1 Розповідь з елементами бесіди.

Учитель. Для перетравлення поживних речовин потрібні соки: вони виробляються в травних залозах. Діти, давайте згадаємо з хімії, що таке « каталізатор». Соки, що виробляють ці залози, можуть перетравлювати білки, жири, вуглеводи, бо в них містяться особливі «прискорювачі» хімічних процесів. Ці прискорювачі виробляються в організмі і називаються ферментами. 3.2 Термінологічна робота.

Ферменти – біологічні каталізатори (прискорювачі) хімічних реакцій, які мають білкову природу.

Основні властивості ферментів :

  1. Специфічність дії. Кожен фермент діє тільки на певний хімічний зв’язок, тобто каталізує тільки певну хімічну реакцію :
  • одна група ферментів білки розщеплює до амінокислот;
  • друга група ферментів вуглеводи розщеплює до глюкози;
  • третя група ферментів жири розщеплює до гліцерину і жирних кислот.
  1. Діють тільки в певному хімічному середовищі, одні – в лужному, інші – в кислому;
  2. Ефективно діють за температури тіла.
  3. Невелика кількість ферменту може розщеплювати велику кількість органічної речовини.
    1. Випереджальні завдання

Учні презентують випереджальні завдання на комп’ютері.

  • Слинні залози;
  • Печінка
  • Підшлункова залоза

4. Методи дослідження травлення.

4.1 Розповідь вчителя.

А чи знаєте ви, що будову органів травлення було вивчено порівняно давно. Проте спроби з’ясувати, як відбувається їх робота, тривалий час було безуспішними. Колись, понад дві тисячі років тому, грецький лікар Гіппократ твердив, що їжу перетравлює « шлунковий жар». Пізніше римський лікар Гален описав у своїх книгах, як перетравлена їжа йде в печінку й там чудовим способом перетворюється на кров. А у ХVІІІ столітті французький вчений Реомюр вирішив перевірити на досліді, що ж відбувається з їжею в шлунку. Він набивав срібні кульки з отворами м’ясом і змушував собаку ковтати їх. Через деякий час можна було витягти за нитку кульки і подивитися, що сталося з м’ясом. Кульки були порожні.

У вивченні фізіології травлення в наш час використовують такі методи: фістульний, зондування, ендоскопія, електрогастрографія, рентгенологічне дослідження.

4.2 Робота з підручником. Методи дослідження травлення.

Обмін інформацією.

— фістульний – накладання фістули, для вивчення нервової регуляції травлення, складу секрету підшлункової залози та шлункового соку;

— зондування – введення зонду для взяття соків, які потім досліджують у біохімічних лабораторіях;

— ендоскопія – введення в травний канал гнучкої пластикової трубки з освітлювальними приладами, що дає змогу безпосередньо оглянути порожнину травного каналу;

— електрогастрографія – реєстрація електричних струмів шлунку – дає змогу визначити його рухову активність;

— рентгенологічне дослідження – дає можливість виявити пухлини травного каналу, виразки шлунка та дванадцятипалої кишки.

4.3 Повідомлення учнів .

  1. Біографія І.П.Павлова
  2. Наукова творчість Павлова. Дослідження в галузі фізіології органів травної системи.

VI. Закріплення вивченого матеріалу

Вправа 1. « Подорож травною системою». На слайдах вчитель демонструє будову травної системи й малюнки її відділів.

Вправа 2. « Термінологічний вернісаж».

Уявіть, що ви доповідаєте на науковій конференції про травлення. Підготуйте невеликий виступ ( на 1 хвилину), включаючи до нього якнайбільше термінів за сьогоднішньою темою.

Вправа 3. « Ланцюгова реакція»

Учням на картках запропоновано назви органів. Необхідно вибрати ті, які входять до складу травної системи, і розташувати їх в порядку проходження їжі.

VІ. Підсумок уроку

Метод « Мікрофон».

Учні починають свій вислів зі слів: « На сьогоднішньому на уроці я…»

Оцінювання результатів уроку.

Обговорення мети.

Повернення до очікування результатів. Чи справдились ваші очікування?

Якщо так, то опустіть яблука з надписами в кошик, якщо ні, то залиште на місці.

УІІ. Домашнє завдання.

Вивчити відповідний параграф підручника

База даних захищена авторським правом ©mediku.com.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка
Інформація Автореферат Анализ Диплом Додаток Доклад Задача Закон Занятие Звіт Инструкция

Рейтинг
( Пока оценок нет )
Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Добавить комментарий