Алкоголізм. Особливості впливу алкоголю на організм підлітка

Актуалізація чуттєвого досвіду, опорних знань учнів та мотивація навчальної діяльності
Алкоголізм. Особливості впливу алкоголю на організм підлітка

Скачати 131.29 Kb.

Дата конвертації 22.04.2016 Розмір 131.29 Kb. Тема уроку : Алкоголізм. Особливості впливу алкоголю на організм підлітка

Мета уроку:

  • сформувати поняття про алкоголь, дати знання про те, як алкоголь впливає на організм людини, особливості впливу алкоголю на підлітковий організм, сформувати поняття про алкоголізм як соціальну хворобу, навчити вирізняти алкогольні й енергетичні напої з метою запобігання вживання цих напоїв.
  • розвивати асоціативне та логічне мислення, формувати практико-орієнтовану пізнавальну діяльність, розвивати навички самостійної роботи учнів, розвивати уміння концентрувати увагу, пізнавальний інтерес, пам’ять;
  • виховувати науково-матеріалістичний світогляд, а також загальну культуру учнів, ввічливість під час спілкування, формувати інтерес до основ здоров’я.

Тип уроку: засвоєння нових знань

Структура уроку

  1. Організаційний момент
  2. Актуалізація чуттєвого досвіду, опорних знань учнів та мотивація навчальної діяльності
  3. Повідомлення теми і мети уроку
  4. Вивчення нового матеріалу
  5. Закріплення вивченого матеріалу
  6. Підведення підсумків уроку
  7. Повідомлення домашнього завдання

Хід уроку

I . Організаційний момент

Добрий день, діти! Всі готові до уроку?

II. Актуалізація чуттєвого досвіду, опорних знань учнів та мотивація навчальної діяльності

Китайська народна мудрість говорить: «Шлях довжиною в тисячу кроків починається з першого кроку». Як ви розумієте цю поговірку? Як можна застосувати цю народну мудрість відносно алкоголю?

  1. Повідомлення теми і мети уроку

Сьогодні на уроці ми сформуємо поняття про алкоголь, його вплив на організм підлітка, які наслідки від прийому алкоголю виникають в організмі людини.

Гра «Мікрофон»: «Які негативні наслідки алкоголю ви знаєте?». Учні по черзі відповідають на питання.

Діти, тож давайте послухаємо який страшний Демон алкоголю.

  1. Вивчення нового матеріалу

З історії виникнення алкоголю. Дикий виноград існував на Землі ще до появи людини. Листя і стовбури виноградної лози виявляються в скам’янілостях кам’яновугільного періоду. Виробництво вина почалося в результаті випадкового відкриття природного процесу ферментації виноградного цукру дріжджовими грибками. Зростання грибків у виноградному соку без доступу повітря супроводжується виділенням вуглекислого газу і етилового спирту. Вино вживалося в Стародавньому Єгипті ще в третьому тисячолітті до нашої ери. Про це свідчать знайдені в гробницях фараонів винні судини, а також твори настінного живопису, що зображують виготовлення вина. Відома легенда часу панування шаха Шеміхана (5 століття до н.е.), в якій розповідається про те, як почалося виготовлення вина в Персії. Розкопки Шлімана показали, що в Греції 4ОООО років тому жителі Трої також знали секрет отримання вина. В «Одіссеї» Гомера є опис того, як Одіссей напоїв ісмарійскім вином одноокого велетня Поліфема. Діоніс — у давньогрецькій міфології бог виноградарства і виноробства, у римлян він називався Вакхом. У роботах Геродота вказується на широке поширення вживання алкоголю в античному світі. Приблизно в 800 році н.е. арабські алхіміки навчилися отримувати спиртовий дистилят за допомогою сублімації і подальшим охолодженням парів етилового спирту (Слово «алкоголь» походить від арабського «аль-куль», яке використовувалося спочатку для позначення тонкого сурьмяного порошку, а пізніше — як щось найтоншого, невловимого, потім — чистого екстракту.). Це відкриття дало можливість виробляти алкогольні напої практично в необмеженій кількості, використовуючи в якості сировинирізноманітні харчові продукти, а не тільки виноград. Поряд з розвитком виноробства та вдосконаленням технології одержання спиртних напоїв зверталася увага на негативний вплив алкоголю на здоров’я і характер людини. Існували різні стилі вживання алкоголю та правила, що обмежують ризик розвитку негативних наслідків. Так, наприклад, у Древньому Римі вино розводили водою. За законом Ромула чоловікам до 35 років заборонялосявживати вино, не дозволялося пити вино жінкам.  Історія підходів до алкогольних проблем пройшла багато етапів. Далеко не відразу сформувалося сучасне уявлення про алкоголізм як про хвороби, хоча вже в стародавніх джерелах можна знайти згадку про хворобливому характер потягу до алкоголю.

Етиловий спирт. Отже основою всіх алкогольних напоїв є етиловий спирт С2Н5-ОН (етанол, етиловий алкоголь, винний спирт). За фізичними властивостями це безбарвна, летка рідина з характерним запахом, пекуча на смак. Етиловий спирт горить синюватим полум’ям, змішується у будь-яких співвідношеннях із водою. Етиловий спирт добувають бродінням крохмалевмісних продуктів (зерна, картоплі), фруктів, цукру тощо. Добутий бродінням етиловий спирт відганяють і отримують спирт-сирець, який очищають ректифікацією. Спирт-сирець і самогон, виготовлений в домашніх умовах, містять деяку кількість сивушних масел, які відносно повільно метаболізуються в організмі, тому тривалість дії їх на організм більша, ніж етилового спирту.

Дія на організм і токсичність.

Етиловий спирт може потрапляти в організм людини кількома шляхами: при прийманні всередину, при внутрішньому введенні, а також через легені у вигляді пари з повітрям, що вдихається.

Етиловий спирт, який надійшов в організм, діє на кору головного мозку. При цьому настає сп’яніння з характерним алкогольним збудженням. Це збудження не є результатом посилення процесу збудження, а виникає через послаблення процесу гальмування. Отже, під впливом алкоголю процеси збудження переважають над процесами гальмування. У великих дозах етиловий спирт викликає пригнічення функцій як спинного, так і довгастого мозку. При цьому може виникати стан тривалого глибокого наркозу, а також може настати смерть внаслідок паралічу дихального центру.

Про токсичність етилового спирту свідчать випадки гострих отруєнь ним. За останнє десятиліття гострі отруєння етиловим спиртом посідають перше місце (близько 60%) серед отруєнь іншими токсичними речовинами. Алкоголь не лише викликає гострі отруєння, а й сприяє раптовій смерті від інших захворювань (насамперед серцево-судинної системи).

Ступінь токсичності етилового спирту залежить від дози, концентрації його в напоях, наявності в ньому сивушних масел та інших домішок, що додаються до напоїв для певного запаху і смаку. Орієнтовну смертельну дозу для людини вважається 6-8 мл чистого етилового спирту на 1 кг маси тіла. У перерахунку на всю масу тіла це становить 200-300 мл етилового спирту. Однак ця доза може змінюватись від чутливості до етилового спирту, умов його приймання. Повторні приймання алкоголю призводять до звикання, у результаті чого малі його дози перестають викликати попередній ейфоричний ефект. Щоб викликати ейфоричний стан, таким особам з часом необхідна підвищена доза етилового спирту. Одночасно із звиканням виробляється пристрасть, а потім розвивається алкогольна залежність(алкоголізм), яка характеризується прикрими переживаннями без вживання алкоголю і сильним бажанням повторних його вживань.

У результаті тривалого вживання етилового спирту виникає ряд тяжких порушень функцій організму: цироз печінки, переродження серцевого м’яза та нирок, стійке розширення судин обличчя(особливо судин носа), тремтіння м’язів, галюцинації, буйна маячня (біла гарячка), переродження чоловічих і жіночих статевих залоз, внаслідок чого від алкоголіків народжуються іти з розумовою та фізичною недостатністю. Крім того, алкогольне сп’яніння часто є причиною нещасних випадків у побуті, на виробництві, транспорті.

Розподіл в організмі та метоболізм. Етиловий спирт нерівномірно розподіляється в тканинах і біологічних рідинах організму. Це залежить від кількості води в органі чи біологічній рідині. Кількісний вміст етилового спирту прямо пропорційний кількості води і обернено пропорційний кількості жирової тканини в органі. Близько 2-10% етилового спирту виділяється з організму у незмінному вигляді з сечею, видихуваним повітрям, потом, слиною. Решта цього спирту метаболізується кількома шляхами. Певна кількість етилового спирту окислюється з утворенням води і оксидом вуглецю(IV). Дещо більша частина окислюється до оцтового альдегіду, а потім до оцтової кислоти.

Особливості впливу алкоголю на дитячий організм.

Підлітковий вік є особливим у фізіологічному, психологічному та соціальному плані. Цей період характеризується бурхливим ростом як окремих органів, так і всього організму в цілому, статевим дозріванням, вдосконаленням функцій органів і систем, дозріванням нервових клітин. Посилюється також діяльність ендокринних залоз (щитоподібної, надниркових та ін.). У цей період активного росту йде складна адаптація усіх органів і систем в умовах зміни ваги, росту, гормонального фону. Інтенсивний ріст і статеве дозрівання, певна психологічна неврівноваженість і емоційність поєднуються з прагненням стати дорослішими, самоствердитися, бути прийнятими у своєму оточенні. Підлітки уразливіші до впливу алкоголю, токсичність якого в них більш значна, ніж у дорослих.

В організмі немає таких структур, на яких не позначалася б дія алкоголю. На молекулярному рівні він втручається в синтез білків, вуглеводів, жирів, порушує ферментний метаболізм. На субклітинному — впливає на мітохондрії, активність лізосом; на рівні клітини — порушує проникність мембран, змінює провідність нервових імпульсів.

Етиловий спирт пошкоджує клітини як головного, так і спинного мозку. На початку сп’яніння судини головного мозку розширюються, кровообіг сповільнюється, що призводить до застійних явищ. Накопичення шкідливих продуктів неповного розпаду алкоголю призводить до звуження судин. При алкоголізмі судини постійно перебувають у звуженому стані. Алкоголь є причиною передчасного зношування і дегенерації нервових клітин, їх масової загибелі. При загибелі клітин кори головного мозку поведінка людини регулюється лише підкіркою. Настає затримка розвитку мислення, порушується формування моральних і етичних норм, можуть згаснути вже проявлені здібності. У недостатньо зрілому мозку підлітка швидше формує залежність від алкоголю. Сп’яніння розвиваються стрімко й можуть спровокувати оглушення і навіть кому. Алкоголь викликає серцевосудинні порушення. Міцні спиртні напої сприяють підвищенню в крові вмісту адреналіну й норадреналіну. Частішає пульс, знижується сила серцевих скорочень, збільшується споживання серцем кисню та поживних речовин. Зловживання алкоголем приводить до підвищення артеріального тиску, що може сприяти дисфункції міокарда. При надходженні в кров етилового спирту печінка безперервно напружено працює, знешкоджуючи його. Алкоголь призводить до жирового переродження клітин печінки, порушення синтезу вітамінів, ферментів, білкового та вуглеводного обміну. Може розвиватися алкогольний стеатогепатит, а потім і жирова дистрофія печінки. Порушується робота шлунковокишкового тракту. Під дією алкоголю посилюється вироблення шлункового соку. Соляна кислота не тільки пошкоджує стінки шлунка, але й сприяє більш тривалому впливу алкоголю на організм. Ураження нирок при вживання алкоголю можуть бути у вигляді гострого отруєння.

Алкоголь завдає непоправної шкоди ендокринній системі підлітка. Алкогольна інтоксикація здатна викликати патології, що проявляються в підлітків в першу чергу порушенням процесів росту, гіпогонадизмом, гіпокортицизмом. Можливий розвиток і тяжкий перебіг цукрового діабету. Алкоголь негативно впливає на статеву систему. При систематичному зловживанні в чоловіків знижується потенція і виникають розлади статевого акту. У жінок порушується менструальний цикл, дозрівання яйцеклітин, що може призвести до проблем із зачаттям і виношуванням вагітності, до безплідності також до народження дітей із вадами розвитку. Алкоголь і здорове потомство несумісні, а здоров’я дітей залежить від способу життя їх батьків.

Зниження імунної реактивності при вживанні алкоголю робить підлітків більш уразливими щодо інфекційних захворювань. Характерна поява запальних захворювань легенів, бронхів, гортані, носоглотки.

Алкоголь може викликати порушення зору. Негативно позначається зловживання спиртним на слуховому сприйнятті; спотворюються смакові відчуття; знижуються реакції на зовнішні подразники; збільшується кількість помилок при виконанні найпростіших завдань.

Алкоголізм у підлітків формується в стислі строки й відрізняється злоякісним, прогресуючим перебігом. Зазвичай чим раніше підліток починає пити, тим швидше в нього формується патологічна залежність. Алкоголізм може починатися в 13–15 років, рідше — у більш ранньому віці. У середньому він формується в підлітків через 1–3 роки після початку систематичного пияцтва, тобто в 3–4 рази швидше, ніж у дорослих. Особливо швидко алкоголізм розвивається в підлітків із неврівноваженим характером, розумово відсталих, які перенесли в ранньому дитячому віці черепномозкову травму або запальне захворювання головного мозку. Психічна залежність у такому разі формується в середньому через 3–6 місяців, а фізична — через 1–1,5 року. У підлітків швидко втрачається блювотний рефлекс, підвищується переносимість алкоголю. Досить швидко формується похмільний синдром, у структурі якого переважають психічні порушення. Швидко змінюється характер, набуваються психопатичні риси (підвищена збудливість, агресивні прояви або знижена активність, інтелектуальна загальмованість, апатія).

Доведено, що біологічна схильність, на підставі якої може розвинутися хвороблива залежність, успадковується. У 60 % осіб, залежних від психоактивних речовин, включаючи алкоголь, виявлені випадки залежності серед найближчих родичів. Доведено існування «гена алкоголізму» — DRD2 (рецептор D2 дофаміну). Були ідентифіковані особливі ділянки хромосом 1, 2, 4 і 7, у яких розташовуються специфічні гени АDН4, GABRA2 (хромосома 4) та СНRМ2 (хромосома 7), що беруть участь у регуляції активності ГАМК і ацетилхоліну, які модулюють процеси гальмування та збудження у головному мозку. Встановлено зв’язок між СНRМ2, алкоголізмом і депресією. Пияцтво має психосоціальну основу, а перетворення його на алкоголізм — генетичну.

В Україні величезну небезпеку становить пивний алкоголізм, за останні 10 років кількість хворих на цю патологію зросла в 10 разів. Уміст алкоголю в деяких сучасних сортах пива досягає 14 %. Сьогодні технологія приготування цього напою включає застосування пастеризації вуглекислотою, таких компонентів, як спирт, солодовий і хмелевий екстракти, барвники, ароматизатори, консерванти та ін. Ця суміш уражає в першу чергу юних, пошкоджує печінку, нирки, сприяє підвищенню тиску, збільшенню ризику серцевосудинних захворювань тощо. Хміль — це наркотична рослина із сімейства коноплевих.

Пиво призводить до порушення функцій печінки, розвитку цирозу, а також панкреатиту. Навіть найбільш легке пиво — сильний сечогінний засіб. Його регулярне вживання призводить до вимивання мінеральних і поживних речовин, втрата яких для зростаючого організму підлітка може виявитися непоправною. Пиво пошкоджує клітини нервової системи, викликає порушення зору й слуху, а також психічні розлади. Хронічний алкоголізм при вживанні пива розвивається в 3–4 рази швидше, ніж від більш міцних алкогольних напоїв. У підлітків пиво швидко викликає формування залежності й відкриває дорогу сильнішим наркотичним речовинам.

Поширене в молодіжному середовищі вживання енергетичних напоїв. Це, як правило, газовані прохолодні напої, що містять велику кількість кофеїну, цукру і таких добавок, як вітаміни групи В, амінокислоти (наприклад, таурин) і рослинні стимулятори (наприклад, гуарана). Вміст таурину в кілька разів перевищує допустимий рівень, а кількість глюкуронолактону, що міститься в двох банках напою, перевищує добову норму майже в п’ятсот разів. За даними Європейського агентства з безпеки харчових продуктів (2009 р.), на сьогодні точних даних про наслідки взаємодії надвисоких доз цих інгредієнтів із кофеїном немає. Вміст цукру в напоях у 2–3 рази перевищує максимальну добову норму, а це ризик розвитку метаболічних порушень та ендокринної патології. У банковій рідині містяться також харчові ароматизатори, синтетичні барвники, стабілізатори, консерванти. Ці компоненти належать до харчових добавок, а тому контролюються не так суворо, як ліки, що дозволяє виробникам виходити за рамки рекомендованого вмісту інгредієнтів, розробленого для харчових продуктів і безалкогольних напоїв. Енергетичні напої постачають до організму підлітка надмірну кількість калорій. І водночас надвисокою дозою цукру енергетики впливають на роботу печінки, підшлункової залози та інших органів. Кофеїн, що міститься в цих напоях, призводить до виснаження нервової системи, здатен викликати звикання. Велику небезпеку становить звикання до енергетичних напоїв. Без отримання нової дози організм не може виробити колишній рівень енергії. За різким сплеском енергії після вживання енергетиків часто настає різкий занепад сил. Сам напій не містить енергії, лише сприяє швидкому виснаженню внутрішніх резервів організму. Такий вплив вимагає достатнього відпочинку з метою відновлення сил. У Франції, Данії й Норвегії енергетичні напої дозволені для продажу лише в аптеках, у Болгарії їх продаж заборонений підліткам до 18 років, виробництво заборонене в Німеччині. Енергетичні напої протипоказані вагітним жінкам, дітям, підліткам, літнім людям, особам, які страждають від гіпертонії, серцевосудинних захворювань, гіпертиреозу, глаукоми, розладів сну, підвищеної чутливості до кофеїну. Здоровий спосіб життя і часте вживання енерготоників несумісні.

Алкоголь несе деградацію і загибель. Вживання спиртного підлітками в будьякій дозі призводить до алкогольного отруєння й повинно розглядатися як патологія, це завжди зловживання. Те, що перша спроба вживання будьяких алкогольних напоїв підлітками в Україні відбувається до 13 років, що як хлопці, так і дівчата вже в підлітковому віці кілька разів перебували в стані сп’яніння, свідчить: наші підлітки не усвідомлюють небезпек, пов’язаних з алкоголем, не обізнані з елементарною інформацією про шкоду алкогольних та енергетичних напоїв, не зацікавлені станом власного здоров’я. Суттєвого покращання цієї ситуації можна досягти при проведенні загальнодержавних програм, поліпшенні соціальноекономічної ситуації в країні та підвищенні рівня санітарнопросвітницької роботи. При проведенні широкомасштабних заходів, спрямованих на боротьбу з алкоголізмом, необхідно підкреслити надзвичайно важливу роль сектора охорони здоров’я (медичних працівників, підліткових лікарів). Саме вони, будучи добре обізнаними зі згубною дією алкогольних напоїв на підлітків, систематично й наполегливо повинні переконувати молодь не вживати алкоголь та активно впливати на мотивацію дотримання здорового способу життя. У цьому запорука здоров’я нашої української нації.

V Закріплення вивченого матеріалу

Гра «Хто перший»

  • Коли були перші згадки алкоголь?
  • Які наслідки вживання алкоголю?
  • Як впливає вживання етилового спирту на організм підлітків?
  • Які напої призводять до алкогольної залежності?
  • Які наслідки алкогольної залежності?
  • Через який період вживання спиртових напоїв виникає залежність?

VI Підведення підсумків уроку

Наприкінці заняття вчитель підбиває підсумок вивченого матеріалу, наголошує про особливу небезпеку вживання алкогольних напоїв, зокрема слабких алкогольних напоїв.

Рефлексія

  • Чим сподобався урок?
  • Які знання нам необхідні в повсякденному житті?
  • Які висновки ви зробили для себе?

Повідомлення та обґрунтування оцінок

VII Домашнє завдання

Підготувати коротке повідомлення: «Чому я проти алкоголю», намалювати міні-плакат: «Скажемо «Ні» Демону алкоголю»

Список використаних джерел:

  1. В.П.Крамаренко. Токсикологічна хімія. — К.: Вища школа.- 1995.-С. – 122-124.
  2. http://www.mif-ua.com/archive/article/35623
  3. http://i-medic.com.ua/index.php?newsid=25463

База даних захищена авторським правом ©mediku.com.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка
Інформація Автореферат Анализ Диплом Додаток Доклад Задача Закон Занятие Звіт Инструкция

Рейтинг
( Пока оценок нет )
Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Добавить комментарий