1. Резюме Аналіз ринку

З підвищенням матеріального добробуту населення змінюються стандарти, зокрема структура продовольчого кошика. За цих умов у структурі харчування зменшується частка споживання хліба, картоплі та цукру
1. Резюме Аналіз ринку

Скачати 0.72 Mb.

Сторінка 1/5 Дата конвертації 15.04.2016 Розмір 0.72 Mb.

  1   2   3   4   5

Бізнес-план

Суб’єкта підприємницької діяльності – фермерське господарство,

одноосібне селянське

господарство

Вид підприємницької діяльності — вирощування ремонтантної

малини в умовах Львівщини

Місце здійснення – фермерське господарство,

одноосібне селянське господарство

Зміст

1. Резюме

2. Аналіз ринку

3. Характеристика підприємницької діяльності

4. Управління і власність

5. Планування діяльності

6. Фінансове планування

7. Оцінка можливих ризиків

  1. Резюме

З підвищенням матеріального добробуту населення змінюються стандарти, зокрема структура продовольчого кошика. За цих умов у структурі харчування зменшується частка споживання хліба, картоплі та цукру, а натомість збільшується частка плодів і ягід.

Недостатність фінансового забезпечення сільськогосподарських підприємств, помилки в інвестиційній та маркетинговій діяльності, низький платоспроможний попит населення, призводить до швидкого скорочення промислового виробництва. За рахунок сільськогосподарських підприємств на ринку формується лише 33-35% пропозиції. Тому в зоні західного регіону цю нішу повинні зайняти фермерські господарства і одноосібні селянські господарства.

  1. Аналіз ринку

Місткість вітчизняного ринку плодів та ягід є достатньо високою, враховуючи те, що споживання становить менше норми, а фізіологічна норма на 1 людину складає в рік 82 кг. Фонд споживання у Львівській області за останній рік становив 116 тисяч тонн плодів та ягід. Однак розвиток плодово-ягідного виробництва стримує ринок збуту. Найефективнішою системою продажу плодово-ягідної продукції вважаються оптові та оптово-роздрібні ринки. В Україні такі ринки дуже повільно розвиваються.

За останні роки вдалося збільшити виробництво плодово-ягідної продукції в Україні на 33%, що склало 286, 8 тис. тонн. Завдяки фінансовій підтримці держави планується до 2015 року збільшити плодово-ягідне виробництво в 1,5 рази до 436,6 тис. тонн.

Фінансова компенсація держави на створення ягідників передбачає відшкодування коштів на їх закладку, а також на придбання холодильного обладнання. Всі ці умови могли б позитивно сприяти розвитку плодово-ягідного виробництва на базі фермерських та селянських одноосібних господарств.

  1. Характеристика підприємницької діяльності

Для ефективного ведення господарської діяльності важливими елементами є: вибір місця і придатність грунтів, підготовка поля, садивний матеріал, сорти, садіння, догляд за насадженнями, збирання врожаю.

Продуктивність малини в значній мірі залежить від того, наскільки правильно вибрана ділянка для її вирощування. Краще всього висаджувати рослини на рівних місцях або невеликих схилах до 4-60 південно-східного чи південно-західного напрямків, без западин. Було б добре, якби вибране місце було захищене від вітрів, що зменшує небезпеку підмерзання насаджень. Одночасно ділянка не повинна затінюватися.

Важливим елементом в технологічному процесі вирощування малини є підготовка грунту перед садінням. Вона полягає у виборі найкращого попередника, очищенні грунту від бур’янів і шкідників та створенні оптимального поживного режиму.

Дуже добрим попередником для малини є рослини з родини хрестоцвітних (ріпак, гірчиця, капуста), так як вони обмежують в грунті наявність шкідників і паразитичних грибків. Добрим попередником також є різні сидеральні культури, особливо бобові. В рік садіння грунт утримують під чорним паром.

Слід уникати садіння малини по:

  • малині, суниці, картоплі, помідорах і буряках – із-за небезпеки зараження грунту кореневими хворобами і нематодами;
  • багаторічних плантаціях бобових (конюшина, люцерна) і злакових трав – із-за небезпеки накопичення в грунті шкідників (дротяників, личинок травневого жука, довгоносиків), які можуть пошкодити кореневу систему.

Важливе значення при підготовці поля до садіння має очищення його від багаторічних кореневищних і коренепаросткових бур’янів (пирію, осотів, берізки польової тощо) та грунтових шкідників (дротяників, личинок травневого хруща і ін.). Ці роботи бажано проводити в паровому полі використовуючи агротехнічні і хімічні методи. Якщо для успішного виконання цих робіт недостатньо агротехнічних методів, слід застосовувати гербіциди (Раундап 360 – 3-6 л/га з додаванням Естерону, 60 % к.е. – 0,8-1,0 л/га при витраті робочого розчину 300-400 л/га) проти названих вище бур’янів і препарат Медветокс-У – 50 кг/га на глибину 4-5 см проти грунтових шкідників.

Дуже істотне значення має агрохімічна оцінка грунту. За рік перед створенням плантації беруться зразки грунту для виконання аналізів на вміст гумусу, рухомих форм фосфору і калію, рН, легкогідролізуємого азоту і ін.

При рН нижче 5 поле потрібно вапнувати. Це треба зробити за рік (або раніше) до садіння малини.

Оптимальні норми органічних і мінеральних добрив визначаються на основі одержаних результатів аналізів. При відсутності аналізів, норми удобрення можна застосувати, як для грунтів із середнім рівнем забезпеченості поживними речовинами: 60-80 кг (до 100 кг/га) на 10 м2 органічних добрив (60-80 до 100 т/га), з додаванням 600-620 г (600-620 кг/га) суперфосфату, 430-450 г (430-450 кг/га) калімагнезію.

При відсутності органічних добрив, для збагачення грунту органікою, дуже гарні результати в наших умовах дає застосування посівів сидеральних культур – на Поліссі люпину, озимого жита, а в західному Лісостепу – озимого ріпаку, озимого жита, гірчиці і ін.

Орють грунт на глибину гумусового горизонту: на чорноземах і темно-сірих грунтах – на 25-30 см, а на дерново-підзолистих, сірих і світло-сірих – на 18-22 см.

Садивним матеріалом служать однорічні і зелені відприски, зелені і кореневі черенки. Неодмінна умова при цьому – повна гарантія незараженості саджанців вірусними і мікоплазмовими хворобами: мозаїкою, курчавістю, карликовістю. При вирощуванні саджанців необхідно слідкувати за тим, щоб не занести на плантації шкідників і хвороби: малинну муху (на зелених відприсках), стеблову і пагонову галлицю (на однорічних відприсках), антракноз і пурпурову плямистість.

Для закладання насаджень використовують стандартні саджанці з добре розгалуженою кореневою системою не менше 15-20 см завдовжки з 1-2 стеблами висотою 30-40 см і більше.

При виборі сортів перевага надається високоврожайним і крупноплідним, стійким до хвороб і шкідників, а також до несприятливих погодних умов, з переважно осіннім строком плодоношення – Полка польської селекції.

Перспективними сортами є Поляна, Покуса, Геракл, Бріліантова, Золота осінь.

Кращим строком садіння в умовах західного Лісостепу і на Поліссі є рання осінь, але не пізніше як за 20 днів до замерзання грунту. Як виняток, іноді практикують і весняне садіння. Затримка з садінням весною погіршує приживлюваність, бо рослини дуже часто починають ріст ще у прикопці, розтрачуючи на це запаси вологи і поживних речовин. Садіння в ямки застосовують на присадибних ділянках.

Щоб повніше механізувати міжрядний обробіток грунту, рослини під час садіння розміщують з відстанню між рядами 2,5-3 м, а в ряду – від 0,3 до 0,5 м. При таких схемах на 1 га висаджують від 6,7 до 13,3 тис. шт. Потім у рядах за рахунок росту паростків утворюються суцільні смуги малини завширшки 40-50 см.

Після садіння рослини поливають. У висаджених рослин надземну частину зрізають на рівні поверхні грунту. Зрізані стебла виносять за межі плантації і спалюють, щоб знищити інфекцію.

У промислових насадженнях малину вирощують як шпалерну культуру. Формування крони куща на шпалері – прогресивний елемент агротехніки. Кріплення стебел до шпалерного дроту веде до підвищення врожаю, продуктивності праці на зборі ягід. Але все ж таки перевагу потрібно надавати такій агротехніці, при якій підв’язка стебел не потрібна.

Догляд за плодоносною плантацією ведуть таким чином, щоб отримати оптимальну кількість сильних вирівняних стебел, що виростають з основи куща у вузькій смузі ряду.

У перший рік після садіння грунт періодично рихлять, знищуючи бур’яни. Для зменшення затрат ручної праці у боротьбі з бур’янами застосовують гербіцид баста, 20 % в.г. (3,0-5,0 кг/га) у період їх активного росту, за умови захисту культури. У перші два роки після садіння необхідно створити ряди з однорічних пагонів, добре виповнені смуги завширшки 40-50 см.

Насадження малини удобрюють з врахуванням їх віку та забезпеченості грунту елементами живлення. У молодих насадженнях у перші два роки після садіння вносять тільки азотні добрива (45-60 кг/га поживної речовини). На третій і наступні роки, для забезпечення нормального росту і плодоношення, малину щорічно підживлюють мінеральними добривами (Р45-60, К45-90), і раз у два роки вносять органічні – по 25-30 т/га. Азотні – вносять щорічно весною, під перший обробіток грунту по 90 кг/га д.р., фосфорні і калійні – щорічно восени під культивацію.

Із шкідників найбільшої шкоди завдають малинова брунькова міль, малиново-суничний довгоносик, малинова стеблева муха. З хімічних препаратів дозволено проти малинової брунькової стеблевої молі, малиново-суничного довгоносика, малинової мухи застосовувати інсектоакарицид актеллік (1,5 л/га). Серед хвороб малини найбільш поширені пурпурова плямистість, антракноз, ржавчина.

Інтегрована система захисту насаджень малини

(за даними З.А.Шестопал, Д.Файфер, Г.С.Шестопал. Львів, 1999)

Орієнтовані строки проведення заходу Шкідники і хвороби Заходи і засоби захисту 1 2 3 На початку відростання пагонів і протягом вегетації Попелиця, сунично-малиновий довгоносик, галиця малинова пагонова, малинова муха
Антракноз, септоріоз, дідімела (пурпурова плямистість), галиця малинова пагонова Оранка в міжряддях, перекопування грунту з одночасним прикопуванням листків і рослинних решток в рядках.
Обприскування актеліком, 50 % к.с. – 0,6 л/га
Обприскування: байлетон, 5 % з.п. – 1,6 кг/га, рубіган, 12 % к.е. – 0,24 л/га, еупарен, 50 % з.п. – 2,5 кг/га, бенлат, 50 % з.п. – 1,5 кг/га, фундазол, 50 % з.п. – 1,5 кг/га, топаз, 10 % к.е. – 0,3-0,6 л/га Перед цвітінням Сіра гниль, антракноз, септоріоз, дідімела (пурпурова плямистість) Обприскування: еупарен, 50 % з.п. – 2,5 кг/га, бенлат, 50 % з.п. – 1,5 кг/га, фундазол, 50 % з.п. – 1,5 кг/га, топаз, 10 % к.е. – 0,3-0,6 л/га

Після збирання врожаю Малинова стеблова галиця, горіхотворка, малинова стеблова муха

Антракноз, септоріоз, дідімела (пурпурова плямистість)

Скошування і подрібнення всіх пагонів

  1   2   3   4   5
База даних захищена авторським правом ©mediku.com.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка
Інформація Автореферат Анализ Диплом Додаток Доклад Задача Закон Занятие Звіт Инструкция

Рейтинг
( Пока оценок нет )
Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Добавить комментарий